DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Јабуке као извор здравља

Сирову јабуку је најздравије јести, иако је од ње могуће направити сок, мармеладу, желе, сирће и различите колаче. Јабука садржи скоро све нутритијенте и богата је храњивим састојцима који су потребни за нормално функционисање организма.

Једна средња јабука садржи око четири грама влакана, 14% дневне дозе витамина Ц, шест% дневне дозе калијума и чак пет% дневне дозе витамина К. Осим тога, конзумирањем јабуке у организам ћете унети иполифеноле, али и витамине А, Е, Б1, Б2 и Б6.

Такође, свакодневним конзумирањем јабука допринећете одржавању здравља ваших зуба и десни. Иако не могу у потпуности да замене четкицу, зубну пасту и конац – јабуке чисте зубе тако што снижавају број бактерија које се налазе у вашим устима. Поред тога, ојачавају зубе и спречавају развој каријеса.

Фенолно једињење које се налази у кори јабукесмањује ниво холестерола у телу- што помаже раду срца. Поред тога, јабука садржи мноштво влакана чије конзумирање помажеу превенцији Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Ово воће садржи флавоноиде, који имају антиоксидансни учинак на нервни систем (Паркинсонову болест карактерише поремећај централног нервног система). Флавоноиди помажу и усмањивању ризика од рака простате и плућа, док се у кори јабуке налази мноштво слојева тритерпеноида, којиубија ћелије рака – што је посебно важно заздравље груди, дебелог црева и јетре.

Јабуке садрже кверцетин, што је антиоксидант због које она делујепротивупално, антиалергијски и антивирусно. Самим тим -јабуке смањују развој дијабетеса, згрушавање крви и стварање мокраћне киселинете осим тога позитивно утичу и на дисање, јер конзумацијом пет или више јабука недељно значајно унапређујете рад плућа.

Због влакана које садржи у себи, ово воће је сјајно оружје у борби са пробавним проблемима. У случају затвора упиће воду из црева како би она боље прорадила, док ће у случају дијареје упити вишак воде из столице.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.