DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 81. ГОДИШЊИЦЕ РАЦИЈЕ

– Као и сваке године, већ традиционално, догађај ће почети обраћањем градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, потом ће уследити помен Јеврејске заједнице и Српске православне цркве. Након протоколaрног полагања цвећа, чланице Кола српских сестара ће делити колач и кољиво присутним суграђанима, а на крају ће бити одржан помен жртвама на новосадској плажи Штранд код спомен-плоче – рекао је Мирослав Илић и истакао да ће ове године новина бити то што ће у протоколу полагања цвећа учествовати и представници градова стадалника државе Србије.

Он је додао и да је током скоро десет година рада Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације успостављен солидан континуитет који је резултирао добрим и конкретним радњама, које као круну имају изградњу Меморијалног центра посвећеног жртвама погрома у Бачкој 1942. године.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк рекао је да ће се ове године Јеврејске општине из Панчева, Кикинде, Суботице, Зрењанина, Београда, као и Савез јеврејских општина придружити протоколу полагању венаца.

– У овој тужној ситуацији, радује ме то што ће доћи и представници градова страдалника у Другом светском рату, па када посматрамо све то, добијамо слику да смо сви заједно, прво у тузи и сећању на наше несрећно преминуле и невине жртве, али и да смо сви заједно уједињени и сложни да се такав погром више никада не понови. Изградња Меморијалног центра је изузетно важан чин који Нови Сад дугује невиним жртвама погрома и тиме као заједница, друштво, град и држава шаљемо још једну снажну поруку да се овакве ствари никада не смеју заборавити и да се не смеју поновити – рекао је Мирко Штарк и додао да ће се радити на томе да се термин рација замени термином погром који је много исправнији израз за оно што се десило у Новом Саду 1942. године.