DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Нови изглед Тврђаве и Бећарца

У оквиру глобалне акције „Светски дан чишћења“, 15.септембра 2018.године је, у организацији „Јуниор Цхамбер Интернатионал“ (ЈЦИ), „Еко-курира“ и Планинарско-рекреативне секције Факултета техничких наука, очишћена плажа Бећарац на Сунчаном кеју.

Такође, неколико десетина волонтера новосадског удружења „Урбани герила ратници из подземља“, као што то чине током целе године, и јуче су чистили Тврђаву.

– Акције организујемо у жељи да се људима скрене пажња да је смеће потребно одлагати на места за то предвиђена, али и да се подигне свест о значају заштите животне средине – објаснила је локална координаторка пројекта „Светски дан чишћења 2018.“ Милица Видовић. – Систем рециклаже још није довољно развијен у Србији, те својим акцијама позивамо људе да бар не стварају проблем одлагањем смећа на све стране.

На Бећарцу се нашло много очекиваног, као и неочекиваног отпада, од зимских јакни, ћебади, лејзи-бегова до крпа, обуће, више врста жица за роштиљ и флаша.

„Светски дан чишћења“ први пут се обележава у Србији, а у тој глобалној акцији учествује више од 150 земаља света. Ове године акција је замишљена као „велики зелени талас“ са стотинама милиона волонтера који истог дана чисте целу планету, од којих је у Србији њих 5.000 чистило 50 локација на територији државе.

Оставите одговор