DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Сајам екологије у Новом Саду

Овогодишњи Сајам екологије који се одржавао од 4. до 7. октобра у Аули је ове године био велика учионица у којој су организоване радионице и едукације у циљу подизања свести о значају заштите животне средине, како код деце, тако и код одраслих. О оквиру Сајма екологије организована је радионицу о испитивању квалитета земљишта, првенствено за децу школског и предшколског узраста. С обзиром на то да је ово година борбе против загађења пластиком, најмлађи су имати прилику да је на маштовите начине употребе и од ње направе играчку, употребни или украсни предмет.

О значају природе и њених богатстава могли су да чују и на штанду ЈП „Војводинашуме“, с којег су многи отишли с дипломом за шумске истраживаче. Веома активни били су и из Покрета горана Војводине и Покрета горана Новог Сада. На важност сепарације отпада скренули су пажњу из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. На целом Сајмишту биле су постављене канте за за одлагање пластике, папира и стакла.

На Сајму екологије су, између осталих, наступити и Пољопривредна школа са домом ученика Футог, Техничка школа Милева Марић – Ајнштајн, Градска управа за заштиту животне средине, а информације о очувању животне средине посетиоци су имати прилику да добију и на штанду магазина Еколист.

Излагачи су продавати и мед, препарате на бази меда, гардеробу за заштиту на раду, производе од коже (каишеви, ташне, опрема од коже за ловце…) грнчарију, цвеће и саднице. Током Сајма прикупљани су пластични чепови, чија ће продаја и рециклажа помоћи у куповини опреме за особе с инвалидитетом. Акцију је организовало Удружење „Чепом до осмеха“.

Оставите одговор