DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Славимо те вољени граде Нови Саде

Нови Сад 1. фебруара обележава дан када му је 1748. године царица Марија Терезија донела Указ којим је овом граду доделила статус слободног краљевског града. Поносни на своју историју, грађани војвођанске престонице и данас се сећају околности у којима се одиграо овај важан догађај.

Градоначалник Милош Вучевић је, поводом 1. фебруара, Дана града, на Инстаграму упутио честитку Новосађанима.


Наздрављамо данас теби, Нови Саде, вољени граде, јер славиш рођендан, и то 274. годину откако су Новосађани добили грб, право на самоуправу, судску, законодавну и извршну власт и самостално убирање пореза. Наш прелепи град одавно је раскрсница речних, друмских и трговачких путева, сусретања култура и цивилизација, и зато га волимо и ми који се сваког дана будимо у њему, али и они који му дођу у посету, казао је Вучевић.

Како је додоао, данас живети у овом граду значи много тога: гледати из дана у дан како се шири, како постаје лепши; одрастати у мултикултурној средини, пуној љубави и разумевања; слушати жамор многобројне деце на игралиштима; уживати у културним дешавањима, јер их има прегршт, и наравно – осетити дух слободе коју су нам освојили преци под Маријом Терезијом, а која их је скупо коштала.

Нови Сад не би никад био тако леп и препознатљив у целој Србији, а и Европи, да није људи који су га непрекидно чинили бољим и који су и данас срце града. Уживајте данас, драги суграђани, у бројним манифестацијама, јер ово је ваш велики и важан празник! Живели, поручио је градоначелник.

Извор: Дунав инфо