DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

ОТПАД-АЈ НА НЕТУ! Сепарација отпада код куће

У циљу смањења ефеката климатских промена и правилне употребе сировина користи се рециклажа. То је један од најближих алата који сви грађани морају да користе како би смањили негативан утицај на животну средину. Поред тога, можемо постићи боље управљање постојећим природним ресурсима и сировинама. Рециклажи претходи сепарација отпада.Међутим, понекад може бити тешко правилно извршити сепарацију отпада. Како то вршити код куће је нешто што се многи људи питају свакодневно.

Како правилно сепаратисати отпад код куће

Прво што морамо узети у обзир је смањење сировина. Не само да ћемо рециклирати и поново користити све материјале које свакодневно користимо, већ морамо научити да смањимо количину ресурса које користимо. Постоје једноставна и маштовита решења како рециклирати код куће. Када знамо мало о тој теми или имамо мало прростора у кући за постављање канти за смеће које служе за одвајање чврстог отпада, то може створити проблеме.

То је главни разлог зашто морамо да дамо неколико савета о томе како рециклирати код куће. Свакодневно стварамо велику количину отпада различитих врста. С једне стране имамо органски отпад, који се сам разграђује. Ово је уобичајено смеће које се баца у органске контејнере, било да су сиве или плаве боје. Затим, имамо пластику и отпад од амбалаже који се налазе у већини производа које купујемо у супермаркетима. Рок трајања амбалаже ових производа може се маштовито продужити. У случају ако не можете да продужите животни век, овај отпад морате бацити у жуту канту. И на крају, отпад који такође свакодневно бацамо су стакло, и папир и картон. Они имају своје канте за рециклажу, зелену и плаву.

Савети о томе како сепаратисати отпад код куће

Научите да правите разлику између врста отпада, почевши од одвајања органског од неорганског отпада. Унутар неорганског је онај где постоји већа разноликост отпада који се може рециклирати. Важно је добро знати која врста отпада иде у сваки контејнер за рециклажу.

Ми заправо не рециклирамо смеће, али извршимо селективно одвајање. Компанијама за управљање отпадом олакшавамо да искористе овај отпад да би га поново претвориле у сировине.

Препоручује се имати код куће контејнере за одвајање смећа. Укључите целу породицу у рециклирање, односно сепарацију отпада. Од кључне је важности подучити малишане о овој теми како би је имали на уму у свом свакодневном животу. Бескорисно је ако само један члан породице рециклира отпад, а да остали само селективно раздвајају отпад.

Не дозволите да се накупљају велике количине отпада, није потребно чекати док се канте или вреће не прелију да би се смеће бацало у канте за рециклажу на улици.

Запамтите, чисти отпад се много боље рециклира. Због тога је неопходно очистити остатке хране нпр. из тегли, флаша, из тетра пака, који могу сметати процесу рециклирања. Амбалажу треба чистити само са мало воде или крпом како би његово накнадно третирање било боље.

Имајте на уму да се боје канте за рециклажу разликују се у зависности од земље или локације на којој се налазимо. Неопходно је да будете добро информисани у локалној заједници о тренутним правилима и прописима о рециклажи.

Рециклажни контејнери

Један од основних аспеката учења рециклирања код куће је знати која врста смећа иде у сваки контејнер за рециклажу. Да бисмо то учинили једноставнијим, остављамо водич како бисте знали врсте отпада који се налазе у сваком контејнеру према његовој боји.

Жути контејнер
Овде се одлаже различити отпад од пластике и амбалаже. Пример за то су тетрабрикови. Посуде за јогурт, боце за воду, безалкохолна пића, посуде за конзервирање итд.

Зелени контејнер
Овде иде стакло за рециклирање. Један од најчешћих гршака код људи је да разликују стакло које се рециклира и оно које се не рециклира. Држите се сигурних информација, тегле и флађе од алкохолних пића, сока и воде могу да се рециклирају.

Плави контејнер
Овде се баца отпад од папира и картона. Неки контејнери су такође направљени од чистог картона и савршено одговарају за ту врсту отпада.

Смеђи контејнер
Овде се одлаже органски отпад. На неким локалитетима влада велика забуна јер овај контејнер није присутан. У случају да га имате у свом месту, овде се одлаже само органски отпад који се сам може разградити. Пример за то су остаци хране.

Сиви контејнер
У ову врсту контејнера се баца отпад који се не може рециклирати. На многим локалитетима ти остаци се одлажу заједно са органским материјама. Ово је потпуно неправилно јер се органске материје могу користити за стварање компоста који служи у пољопривреди.

Извор: Удружење Лајф