DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Данас почињу међународни сајам књига и 26. међународна изложба уметности ,,Арт Експо’’

Међународни сајам књига и 26. међународна изложба уметности ,,Арт Експо’’ почели су данас, свечаним отварањем у Хали ,,Мастер“ Новосадског сајма. Присутнима су се, тим поводом обратили генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, помоћник министра културе за савремено стваралаштво Радован Јокић и заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић који је истакао да се Нови Сад поноси људима који су део његовог културног живота и који својим деловањем чине Српску Атину центром светске уметности.

– Сајам књига је за нас од посебног значаја и добро је што ће се и ове године срести писци, издавачи, критичари и публика и што та приредба успешно траје. Неговање писане речи, културе и уметности, неговање различитости јесте трајно опредељење Новог Сада и драго ми је да у години титуле Европске престонице културе то недвосмислено показујемо- изјавио је Милан Ђурић и додао – Поносни смо на Новосадски сајам који мотивише писце и ствараоце наградама „Лаза Костић“ и „Захарије Орфелин“ и промовише библиотекарство као неодвојиви део књижевности и образовања. Град Нови Сад наставиће да здушно подржава развој културе јер култура повезује људе, брише границе и постаје мотор развоја читаве заједнице.

Манифестације је свечано отворио почасни гост овогодишњег Сајма књига, песник Матија Бећковић. Он је нагласио да би догађаји као што је Сајам књига увек требале да буду отворене и да би то било најпримереније да се деси баш у Новом Саду, Европској престоници културе.

– Књига је најважнији човеков изум, са тог престола није је склонио никада нико и она ће бити на крају, као што је била на почетку. Ово је „Сајам књига“, а могли би да кажемо и „Сајам књиге“ јер књига је само једна и из те једне су настале све остале – рекао је Матија Бећковић.

У оквиру церемоније свечаног отварања, уприличено је и уручење књижевне награде Новосадског сајма „Лаза Костић“. За најбоље издање између два сајма награда је припала Јовици Аћину за збирку прича „Бања“, објављену у издању зрењанинске „Агоре“ и Зорану Ђерићу за збирку поезије „Песме продуженог трајања“ у издању Kултурног центра „Милош Црњански“ из Новог Сада. Награду за најбољу књигу у области књижевности за децу добила је Весна Алексић за књигу „Дуго мачје лето“ у издању „Kреативног центра“ а добитници награде за издавачки подухват године су  Издавачка кућа „Прометеј“ и Библиотека града Београда за књигу „Настанак европских језика“.

Међународни сајам књига и 26. Изложба уметности „Арт експо“ трају до 10. марта, радно време приредби је од 10 до 20 часова. Улаз је бесплатан за све програме, осим за догађаје које у Хали 1 организује Фондација „Нови Сад- Европска престоница културе“.

Извор: Дунав.НС