DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Стрес и анксиозност као последица пандемије

Годишње истраживање „Здравствени извештај 2021.“ фармацеустске компаније Штада (Stada), које је обухватило 30.000 испитаника из 15 европских земаља укључујући и грађане Србије, показало је да од избијања пандемије, стрес погађа једног од троје, а анксиозност и осећај унутрашњег немира једног од четворо Европљана.

60 одсто испитаника из Србије рекло је да брине због синдрома „изгарања“ (burnout), док њих 52 одсто сложило са тврдњом да је пандемија утицала на њихову менталну добробит.

Са друге стране, само 39 одсто испитаника из Србије је рекло да је током пандемије највише бринуло због могућности да се зарази Корона вирусом, што се поклапа и са резултатима на европском нивоу, који су показали да је већини Европљана далеко већу бригу стварала изолација и немогућност контакта са ближњима.

Током истраживања, које је спроведено током марта и априла ове године, испитаници су питани и да ли сматрају да су здравствени системи њихових земаља данас боље припремљени за суочавање са новом пандемијом, а њих готово 60 одсто у просеку је одговорило потврдно.

Чак 76 одсто Португалаца и 74 одсто Британаца сматра да су њихови здравствени системи припремљени за то, као и 59 одсто испитаника из Србије.

Када је, међутим, реч о укупном задовољству функционисањем здравственог система у земљи, само 49 одсто испитаника из Србије одговорило је да је задовољно, а разлику од 91 одсто Британаца или Чеха. Мање задовољни од српских били су испитаници из Русије – 41 одсто, Пољске – 36 одсто, и Украјине – 25 одсто.

Генерални директор Штаде Петер Голдшмит током онлајн конференције за новинаре изјавио је да је са једне стране јасна порука о чврстом поверењу у здравствене системе, и о способности тих система да уче и да се адаптирају, док са друге стране, када је реч о резултатима из Србије, али и Русије, Пољске и Украјине, треба додатно истражити зашто постоји незадовољство и указао на могуће правце за даљу анализу.


Штадино истраживање потврдило је да испитаници из Европе великом већином (81 одсто у просеку) деле став да су здравствени радници хероји пандемије, као и да највеће поверење по питању здравља имају у лекаре, апотекаре (фармацеуте) и научнике, док најмање верују медијима (10 одсто), политичарима (7 одсто) и „инфлуенсерима“ (6 одсто).

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.