DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Амброзија – главни „непријатељ“ дисајних органа

За алергичне на амброзију почео је најгори период у години. Ваздух је пун полена амброзије и прогнозе нису нимало оптимистичне: концентрација алергена биће повећана све до половине септембра. Поставља се питање како живети с тим, и да ли тегобе требамо умањити или елиминисати.

КОЈИ СУ НАЈБЛАЖИ, А КОЈИ НАЈОЗБИЉНИЈИ СИМПТОМИ?

Кад неко има кијање, када га сврби нос, очи цуре, ако неко кашље и почиње да свира у плућима, то могу да буду симптоми алергије на полен и амброзију. Постоји велики дијапазон различитих симптома који могу да буду различити, досадни и тешки и некада могу да ометају функционисање. Ти симптоми подсећају на симптоме инфекције.

Концентрација амброзије се већ дуже време држи на високом нивоу, поготову ујутро. Са кишом, концентрација амброзије мало опадне, али ако дуне ветар, она се опет појача. Ко год има проблема са амброзијом, он то најбоље зна – и деца и одрасли.

Истраживања показују да се сваке године повећава број пацијената осетљивих на амброзију. У будућности ће алергије постати толико раширене да ће се сматрати неком врстом поремећаја. Сваки четврти човек има неки вид алергије.

Амброзија и полен корова постали су агресивнији у поређењу са поленом траве и дрвећа. Више људи има агресивније симптоме и пред појаву амброзије, организам је под тензијом.

Све више се спушта граница и све млађи и млађи пацијенти имају алергију. Још није довољно јасно због чега реагујемо на то зрно, на тај полен амброзије. Сама реч алергија значи измењена реакција имунитета, када организам прихвати зрно полена као неку штетну материју и због тога се јавља читав сет симптома. Због чега се све то догађа још није јасно, има много различитих теорија, али ниједна не објашњава то до краја, напомињу алерголози.

ПРЕПОРУКА ЛЕКАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ АЛЕРГИЈА

Најважније је да се крене са терапијом у предсезони, јер ако се закасни, симптоми могу да буду јаки. Лекови су антихистаминици и они заузму место на рецепторима где би се везала зрнца полена амброзије. Ако то предухитримо, алергијски симптоми ће бити мањи, истичу алерголози.

Особе које нису испитале алергију свакако треба да се јаве лекару. Тестови се могу урадити било када у току године.

Што се тиче вакцине за алергије, она се даје код пацијената који имају теже облике, има доста добрих ефеката, не помаже баш у свим случајевима, али то је једно од достигнућа медицине које може много да помогне.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.