DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Talentovane ruke najmlađih Novosađana

Naši najmlađi Novosađani ove godine su bili deo projekta „Naš Dunav“ u okviru programa Evropske prestonice kulture. U projektu su učestvovala deca koja pohađaju PU Radosno detinjstvo, a njih preko 300 je oslikavalo kamenje.

Od kamenja koja su deca oslikala, istaknuti dortmundski umetnik, Aleksandar Pol, napravio je mozaik koji je bio predstavljen u Kulturnom centru u Novom Sadu.

U toku godu dana dana realizovane su radionice u dvanaest vrtića na kojima su deca oslikavala kako oni doživljavaju Dunav i očuvanje biljnog i životinjskog sveta.

Projekat „Naš Dunav“ je deo zvaničnog programa Evropske prestonice kulture odnosno programskog luka “Dunavsko more“. Cilj projekta je da decu upozna sa Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture i da kod njih podstakne razvoj kritičkog mišljenja.

Otkrivanju mozaika prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, koji je izjavio da je veoma važno što je projekat Evropske prestonice kulture predstavljen deci na takav način da i ona mogu kreativno da se izraze, a da pri tom i sama budu svesna očuvanja životne sredine i značaja reke Dunav.

Na „Tribini mladih“ otvorena je izložba dečijih skica i radova nastalih tokom projekta „Naš Dunav“ koji je deo programskog luka „Dunavsko more“.

U planu je i da se projekat „Naš Dunav“ nastavi nakon što prodje godina titule Evropske prestonice kulture i da se sa decom konstantno radi na određenu temu iz oblasti kulture, nasleđa i evropskih vrednosti .

Nakon toga će umetnik iz Srbije ili inostranstva kreirati umetničko delo od elemenata nastalim u toku rada sa decom, a koje će krasiti određeni deo Novog Sada. To bi bilo umetničko delu u vidu murala, mozaika, ilustrovanje knjige, street arta i slično.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.