DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Vršnjačko nasilje sve češće među decom i mladima

Tema vršnjačkog nasilja je u poslednje vreme sve prisutnija, kako u medijima, tako i u društvu, školama, ustanovama. Tragični događaj koji se desio u maju mesecu, Srbiju je digao na noge. Dan nakon toga još jedan šokantan događaj sa istim epilogom. Gde je zakazalo društvo, gde su zakazale ustanove, gde su zakazali roditelji….

Svakodnevno smo svedoci ovom problemu, slušamo emisije sa ovom tematikom, internet je preplavljen dramatičnim pričama i primerima, ali kako da pomognemo, to je jedino i pravo pitanje. Ponašanje dece u različitim društvenim okruženjima oblikovano je društvenim i rodnim normama i očekivanjima. Roditelji, posebno u ranim godinama razvoja, igraju važnu ulogu u uticaju na ponašanje i ličnost svoje dece. Tokom ovog procesa razvoja, glavna briga roditelja je kako sprečiti svoju decu da vrše nasilje i budu žrtve nasilja u različitim okruženjima.

Izvor: Pixabay

Vršnjačko nasilje može se javiti u najranijoj fazi života jednog deteta, od samog polaska u školu. Za mnoge dečake i devojčice odlazak u školu predstavlja traumu zbog nasilja sa kojim se svakodnevno suočavaju.

Ako vaše dete trpi nasilje, neko treba da mu kaže šta da radi u tim situacijama i da mu pruži ljubav i podršku i kod kuće i na mestu gde se nasilje dešava. Istovremeno, neophodno je da uverite svoje dete da ćete se uvek angažovati kako biste sprečili da do nasilja ponovo dođe. Vršnjačko nasilje može ozbiljno narušiti samopouzdanje i sigurnost deteta.

Najvažnije pitanje ove tematike je kako pomoći detetu ako trpi vršnjačko nasilje. Nakon ovih nemilih događaja škole i ustanove su sugerisale određene smernice:

  1. Slušajte dete Izaberite neko mirno mesto za razgovor i potpuno se posvetite detetu. Postavljajte detetu jednostavna pitanja, a zatim saslušajte odgovore.
  2. Ostanite smireni – Ovo je prilika da detetu pokažete kako da rešava probleme.
  3. Dete treba da zna da je normalno što je uznemireno – Pomozite detetu da shvati da su njegova osećanja normalna reakcija na nasilje.
  4. Dete mora da zna da nije krivo – Sledeći korak je da pokažete detetu da vam je stalo i da ćete mu pomoći.

Nakon što vam se dete poverilo, i pošto ste ustanovili da postoji problem, pohvalite svoje dete što vam se poverilo i požalilo. Uverite svoje dete da ga u potpunosti razumete i da ćete mu pomoći da se problem reši. Važno je da dete zna da ima vašu podršku i da može da se osloni na vas u ovakvim trenucima.

Ako svom detetu objasnite zašto neka deca maltretiraju svoje vršnjake, biće mu lakše da shvati da ono nije krivo za nastalu situaciju.

Ako je vaše dete žrtva vršnjačkog nasilja, važno je da se što pre obratite za pomoć nastavnici/nastavniku i školi. Škole ozbiljno shvataju vršnjačko nasilje. Postoje propisi koji se odnose na to kako se rešava problem vršnjačkog nasilja među đacima. Vaša škola će sa vama proceniti situaciju, a zaštita žrtve će uvek biti najvažnija.

Izvor: Pixabay

Uvek bi trebalo prvo da se obratite nastavniku. Nastavnički kadar je obučen kako da reaguje u ovakvim situacija i kako da rešava ovakve situacije. Takođe naglasite da i vi uporedo radite sa detetom na rešavanju problema. Organizujte sastanak sa nastavnikom i dogovorite se oko plana rešavanja problema.

Pružajte svom detetu puno podrške i ljubavi dok se vi i nastavnica/nastavnik odeljenja bavite rešavanjem problema vršnjačkog nasilja. Potrudite se da svakog dana porazgovarate sa detetom o dobrim i lošim stvarima koje su mu se desile u školi. Ponekad je dobro tražiti i profesionalnu pomoć kako bi se dete najbolje izborilo sa vršnjačkim nasiljem.

Priče o vršnjačkom nasilju nisu naivne i sve su češće. Zato ih treba shvatiti jako ozbiljno, odmah reagovati i ne označavati ih kao pubertetski nestašluk.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.