DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Školske saobraćajne patrole

Bezbednost dece u saobraćaju je na prvom mestu, a tome prethodi adekvatna edukacija, kako dece, tako i odraslih. Tom prilikom, učiteljima, nastavnicima, pedagozima, psiholozima i direktorima novosadskih osnovnih škola održano je predavanje i prikazan snimak praktičnog dela pilot projekta koji je realizovan u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“, gde su uz asistenciju pripadnika saobraćajne policije, učenici prvog razreda organizovano prelazili ulicu, dok su članovi školske patrole obavljali svoje zadatke.

Školske saobraćajne patrole unapređuju bezbednost dece u saobraćaju u zoni škole, ali i celokupnom nivou bezbednosti saobraćaja. Shodno tome, ovaj pilot projekat pokazao je pozitivne rezultate i biće nastavljen u narednom periodu.

Prezentaciji ovog projekta prisustvovao je i zamenik gradonačelnika, Igor Crnobarac. – Školske saobraćajne patrole su prepoznate u zakonskoj regulativi, a širom sveta to je veoma zastupljen model koji značajno doprinosi unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju, u zoni škole. Zato, pre nego što u praksi, u našoj zemlji bude uspostavljen sistem rada školskih saobraćajnih patrola, Grad Novi Sad proaktivno započinje edukaciju osnovaca. Идеја је да ученици старијих разреда основних школа, уз асистенцију старијих лица помажу млађим основцима приликом преласка коловоза преко пешачког прелаза на њиховом путу ка школи и од школе. Тиме желимо да се код деца подстакне одговорност и да старији ученици својим понашањем, буду пример млађима – izjavio je Crnobarac.

Komandir Saobraćajne policijske ispostave Zapad, Odeljenja saobraćajne policije u Novom Sadu, Milan Dražić, koji je učestvovao u pilot projektu, govorio je o načinu na koji bi trebalo da deluju Školske saobraćajne patrole, koja prava i obaveze imaju članovi patrola i koliki je značaj njihovog uvođenja.

Istakao je da je bezbedost dece apsolutni prioritet i da više ni jedno dete ne izgubi život u saobraćaju. Saobraćajna policija će nastaviti sa preventivnim delovanjem u cilju bezbednosti dece u saobraćaju.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.