DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Значајне здравстве предности конзумирања протеина сурутке

Протеин сурутке је популарни додатак исхрани (суплемент). Широко коришћен због своје предности у изградњи мишића, протеин сурутке (whеy протеин) може бити користан и у другим здравственим ситуацијама.

Протеин сурутке је популарни додатак исхрани (суплемент). Широко коришћен због своје предности у изградњи мишића, протеин сурутке (whеy протеин) може бити користан и у другим здравственим ситуацијама.
Wхеy протеин је богат калијумом, који може помоћи у ослобађању вишка соли и воде из тела, а да не изазове минералну неравнотежу, за разлику од хемијских диуретика који то могу да изазову. Сурутка помаже избацивању токсина, што помаже целом организмну да ефикасније делује.

Осим значајних здравствених предности, додатак исхрани wхеy протеин нема штетних нуспојава. Он је доступан у облику праха који се лако меша с водом, млеком, смутијем, шејком…

Може се навести барем шест значајних здравствених предности конзумирања протеина сурутке.

  1. Помаже у смањењу високог крвног притиска

Милиони људи широм света пате од високог крвног притиска или хипертензије. Студије су откриле да протеин сурутке може помоћи у снижавању високог крвног притиска, што заузврат помаже смањењу ризика од настанка срчаних болести. Студије су такође откриле да протеин из сурутке може да допринесе смањењу срчаних удара.

  1. Промовише здравље кардиоваскуларног система

Студије сугеришу да wхеy протеин може инхибирати ензиме који претварају ангиотензин онако како то раде антихипертензивни лекови. Штавише, откривено је да конзумирање протеина сурутке не производи нежељене споредне ефекте, за разлику од фармацеутских лекова.

Истраживачи су такође открили да протеин сурутке може помоћи смањењу нивоа триглицерида и лошег (ЛДЛ) холестерола, као и повећању нивоа доброг или ХДЛ холестерола, што је свеукупно добро за кардиоваскуларно здравље.

  1. Помаже у заштити од рака простате

Стручњаци за исхрану са државног Универзитета Охајо открили су да људске ћелије простате третиране протеинима сурутке показују повећани ниво глутатиона, антиоксиданта који сузбија слободне радикале који изазивају рак. Накупљање слободних радикала у телу повезано је и са многим другим хроничним болестима, попут дијабетеса и срчаних болести. Што је виши ниво глутатиона у телу, нижи је ризик од настанка упале и одређених болести.

  1. Промовише здравље пробавног система

Дигестивни проблеми попут синдрома иритабилног црева, улцерозног колитиса, целијакије, дијареје и затвора су у порасту као последица стандардно лоше исхране људи. Конзумирање протеина сурутке, заједно са ферментисаним намирницама, може помоћи у одржавању корисних бактерија, што помаже у регулисању пробавне функције, као и смањењу надимања. Whеy протеин такође садржи млечну киселину која помаже одржавању оптималних цревних функција.

  1. Промовише здравље бешике

Протеин сурутке помаже у подстицају мокрења, што је важна телесна функција за уклањање отпадних производа и токсина у телу. Овај ефекат чишћења помаже у лечењу и спречавању инфекције мокраћне бешике, па чак и рака мокраћне бешике, који се налази на 10. месту у свету по учесталости.

  1. Подржава здраву функцију бубрега

Превише соли у организму може довести до тога да телесна ткива задржавају течност, што може проузроковати едем у ногама, глежњевима, прстима, капцима и унутрашњим органима. Остеоартритис, реума, екцеми и бубрежни проблеми могу се јавити и због вишка урее и других токсина или отпадних продуката у телу.

Извор: еКапија