DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Чудесна намирница за наше здравље

Мед је изврстан антиоксиданс, што значи да његова редовна конзумација чисти ваше тело од различитих токсина. Поред тога, његова антибактеријска својства знатно побољшавају стање коже.

Лекари препоручују да не конзумирате слаткише на бази шећера, али не и меда. То је зато што шећер присутан у меду има другачији састав од оног који се налази у другим заслађивачима. Мед појачава ваш метаболизам, што је неопходно за губитак килограма.

Смањује холестерол

Нјегове компоненте и витамини доприносе смањењу нивоа холестерола. Свакодневна конзумација меда повољно утиче на ниво антиоксидативних спојева у телу који се могу борити против вишка холестерола.

Истраживања показују да антиоксиданти садржани у меду могу спречити сужавање артерија. Зависно од места настанка, сужење може довести до срчане инсуфицијенције, погоршања памћења или главобоље. Чаша воде с неколико кашика меда биће довољно да се то спречи.

Побољшава памћење

Друга истраживања показују способност меда да се бори против стреса, обнавља ћелијски антиоксидативни одбрамбени систем и, као последицу, побољшава памћење. Осим тога, калцијум садржан у меду мозак лако уноси, што повољно утиче на његово функционисање.

Побољшава квалитет сна

Шећер садржан у меду повећава ниво инсулина у крви који затим ослобађа серотонин. Серотонин се даље претвара у мелатонин, хормон који промовише квалитетан сан.

Позитивно делује на пробавни тракт

Мед је јак антисептик, па се препоручује јести кашику меда наташте. Овај једноставан ритуал помаже у превенцији различитих болести повезаних с пробавним трактом. Осим тога, док пролази кроз желудац, мед уништава клице и зацељује мале ране на слузници.

Поспешује опуштање

Мед смањује стрес и ублажава умор. Глукоза садржана у меду неопходна је за рад неурона. Брзо се апсорбира у крв, што поспешује опуштање и ублажавање психолошких поремећаја.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.