DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

СНП одушевио децу опером „Чаробна фрула“

Српско народно позориште, уз подршку компаније Универеxпорт, ЈКП „Градског зеленило“ и Музеја Војводине, одлучило је да се бори против проласка времена тако што је новосадској деци понудило неколико сати квалитетног времена.

– Ово је само демонстрација онога што умемо. То је да свирамо и певамо у било каквим условима, па били они и пандемијски. Зато и јесмо овде, да деци приближимо шта је то опера, како изгледају и звуче музички инструменти, како се зове који глас и слично. Све то можемо да урадимо јер квалитет ми имамо препознају сада и компаније које улажу у културу и помажу нам да изађемо из наших театарских оквира – објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Моцартова музика очарава публику свих генерација, али ова верзија посебно је забавна јер је прилагођена млађој публици која тек открива чари позоришта. Зато ово није класично сценско извођење јер учествују позоришни уметници који певају, причају, свирају, диригују и играју бајку о принцу који је оставио своје краљевство због потраге за љубављу.

– Имамо и трему јер нам је ово треће извођење у сезони и после дуге паузе и то у тако изазовним околностима. Али заједно са малом публиком, идемо и малим корацима у 160. сезони и верујем да ћемо на овај начин у необичним условима изградити публику за цео живот. Уосталом, то нам је и улога – каже диригент, Микица Јевтић.

Чаробна фрула СНП-а је посебна још и зато што и публика учествује у представи, препуштајући уживању у оперским аријама и кореографијама које изводе солисти и чланови Хора, у музичким бравурама нашег Оркестра, предвођени маестром Јевтићем, врцавом хумору наратора, маштовитој сценографији, који ће дочарати ову оперу.

Оставите одговор