DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Bajramska sofra u centru Novog Sada

Novi Sad je od svog postanka pa do danas grad koji su nastanjivali razlčiti stanovnici, grad koji neguje svoju kulturu i tradiciju , ali isto tako i grad koji je uvek negovao različite kulture, različite vere, različite običaje i u kom su svi stanovnici s ponosom obeležavali svoje praznike.

Tako je i danas, kada Novi Sad s ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

U utorak, 12. jula, u centru Novog Sada je po 12. put za redom održana manifestacija „Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra“, koja se svake godine obeležava na 4. dan Kurban Bajrama.

Ovom manifestacijom Novosađani su imali prilike da se upoznaju sa jednim od dva najznačajnija islamska praznika, jedan koji obeležava kraj posta, Ramazanski Bajram, a nakon kog slede dani Bajrama.

Na ovaj način žitelji muslimanske veroispovesti obeležili su svoj praznik, i otvorenog srca ugostili i ostale posetioce koji su mogli da degustiraju tradicionalna orijentalna jela i slatke specijalitete duž deset metara posavljenog stola za posluženje.

Bajramsku sofru organizovali su Islamska zajednica Srbije – muftijstvo vojvođansko – Medžlis IZ bački, Udruženje „Nur svetlost“ i Matica Albanaca Srbije, uz podršku AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada.

Muhamed Ziljkić, muftija vojvođanski zahvalio se na podršci predstavnicima lokalne pokrajinske vlade, a posebno Novosađanima koji su došli da uveličaju ovu svečanost.

Muftija je izjavio da je Novi Sad slika mira, haromonije i tolerancije i da svi bez obzira na veru, naciju i kulturu mogu u miru da se okupljaju i proslavljaju.

Centralni deo programa upriličio je ženski hor „Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio sevdalinke, ilahije i kaside.

Pogralav islamske zajednice Srbije , Sead Nasufović, istakao je da je ovaj skup važan jer pokazuje zajedništvo i da je ovo jedna smorta prijateljstva i nada za još bolju budučnost.

Manifestaciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Novog Sada, Milan Đurić, koji je svim pripadnicima muslimanske veroispovesti čestitao praznik Kurban Bajram, i naglasio da Grad podržava ovu manifestaciju od prvog dana.

Đurić je naglasio da je Novi Sad grad otvorenog srca i da će i dalje biti iskren prijatelj i partner islamskoj zajednici.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.