DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Како корона вирус утиче на аутистичну децу?

У току је пандемија ЦОВИД-19, обољења које је изазвано новим корона вирусом. С обзиром на то да још увек не постоји лек, нити вакцина против ове болести, важно је да спроводимо превентивне мере.

Рестриктивне мере које су предузеле државе у борби против корона вируса, међу којима је и ограничавање кретања, тешко су пале свима. Често изгубимо из вида да оне посебно погађају најосетљивије међу нама попут деце, старијих, као и наше суграђане који су и у редовним околностима мање видљиви.
Ове мере су исте за све људе, па и за особе са аутизмом. Ипак, треба имати у виду да деца са аутизмом могу имати и неке специфичне потребе за подршком условљене потешкоћама у социјалној комуникацији, стереотипним обрасцима понашања и другим специфичностима које прате аутизам.

Деци са аутизмом је дневна рутина веома важна за квалитет живота и лично напредовање и зато могу испољити снажан отпор према променама. Затварање вртића, школа и других објеката које деца са аутизмом свакодневно посећују може да створи додатну напетост. Зато је донета одлука да се њима и њиховим пратиоцима дозволи излазак из куће и током полицијског часа.

Уредбом Владе Србије је то дозвољено на нивоу целе земље, чиме је омогућено породицама да лакше спроведу дневне рутине код такве деце и тако превазиђу ове тешке тренутке. То је посебно важно када се има у виду да се целодневним боравком у затвореном простору код особа са аутизмом ствара агресивност и аутоагресивност.

Оставите одговор