DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Новосађани обележили Видовдан

Сви православни верници данас су обележили један од највећих празника – Видовдан. Видовдан, као државни празник, обележава се радно, а у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару на Газиместану и представља сећање на погинуле у свим ратовима.

То је, према мишљењу историчара, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета. Симболизује, према том концепту, слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства, али и прекретницу после периода успона под владарима из династије Немањића.

За Видовдан су везани и разни народни овичаји и веровања. Према народном веровању, важно је шта ће се на овај дан видети, јер ће се касније баш у томе имати успеха. Излази се до поднева на гробља и доноси храна, риба обавезно. Видовданска трпеза ове године је посна, јер пада у време Петровског поста.

Овај велики српски празник обележили су и становници Видовданског насеља у Новом Саду и то на посебан начин, разним занимљивим манифестацијама. Традиционално, обележава се уз храну, музику, пиће и комшијски дух.

Централни догађај манифестације је кување рибље чорбе, где су се домаћини и такмичили у припремању овог специјалитета. На трпези је у понуди била и друга посна храна међу којом и пасуљ па су сви присутни могли и да га дегустирају.

Спортска надметања су такође једна од атракција која иде уз прославу Видовдана међу којима се истичу стреличарство и витештво у духу Косовског боја, а одржан је и фудбалски турнир за малишане на теренима Фудбалског клуба Црвене звезде из Новог Сада.

Прославу славе насеља употпунила је и литија код крста Светог Вида на Видовданском насељу, коју је држао отац Бранко Ђурчин, уз освештавање колача и кољиво. Затим је уследио културно уметнички програм који је подсетио на историјску битку одиграну 1389. године.

Програм у духу сећања на Косовски бој и српске јунаке употпунили су и гласови црквеног хора Вазнесења Господњег, Културно-уметничког друштва „Вила“, звуци гусала, хармонике, гајди, као и приказ борби витезова.

Прослава славе је организована од стране Месне заједнице „Видовданско насеље“, ФК „Црвена звезда“ и Организација „Равничар“.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.