DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Ukusi Vojvodine ispunili Limanski park

Da Lale vole dobro jesti to se oduvek znalo, a da se u Vojvodini proizvode najbolji domaći proizvodi odavno se pročulo i van granica Srbije.

Festivali hrane i pića počeli su okupljati sve veći broj posetilaca kako iz zemlje tako i iz regiona , ali takođe i proizvođača istih. Ove manifestacije polako ali sigurno počinju da poprimaju oblik mini sajmova, gde posetioci osim degustacije mogu i da kupe proizvode.

Ovakav gastro skup pod nazivom „Ukusi Vojvodine“ održan je i ove godine po šesti put u Limanskom parku i trajao je dva dana, 10. i 11. septembra. Novosađani i ostali posetioci nisu mogli odoleti ukusima i mirisima domaćih jela koja su mamila, te je park bio ispunjen još i pre zvaničnog otvaranja manifestacije.

Okupilo se više od 120 izlagača, a posetioci su mogli da uživaju u ukusima i čarima domaćih starinskih jela, od kojih su napoznatiji paprikaši i gulaši, domaći suhomesnati proizvodi poput kulena, kobasica, slanine, čvaraka, raznih vrsta kravljih i kozijih sireva.

Ručak nebi bio pravi lalinski da se posle njega malo i ne zasladimo, a za to su se potrudile vredne domaćice koje su umesile tradicionalne starinske slatkiše kao što su štrudle sa makom, orasima i višnjama, vanilice, gomboce, kuglofe i čuveni kitnikez. Moglo se užvo videti i kako se kuva pekmez i ajvar.

Udruženje „Citadela“ iz Srbobrana u goste je dovelo dva kuvara iz Mađarske koji su članovi kulinarske reprezentacije. Oni su kuvali riblji paprikaš i kolenicu na mađarski način što je oduševilo posetioce.

Pored poljoprivrednih gazdinstava, kao i svake godine predstavili su se i razni restorani, proizvođači vina, rakije i zanatskih piva, a domaćice su pored kolača predstavile svoje domaće sokove od voća.

Poseban deo je bio rezervisan za decu, u takozvanom „dečijem sokaku“. Radionica je ove godine bila u plavoj boji jer su glavna tema bile šljive. Za decu su upriličene razne radionice i igre , a program su sa njima obavljali strukovni vaspitači.

Turističke organizacije su prepoznale značaj ovakvih gastroskupova i pružile podršku svojim predstavnicima, pa su se tako ove godine predstavili Žabalj sa svojim brendom „Putevi meda i sira“, Novi Sad sa brendom „Novosadski vinski put“, i tradicionalno begečka šargarepa i fruškogorski lipov med.

Festival je bio otvoren u džez stilu, a za zabavu su bili zaduženi tamburaški orkestri .

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.