DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Kultura i tradicija na jednom mestu: 22. Zavičajni zbor u Bukovcu – Kosidba

Da jedan narod ume da neguje svoju kulturu, tradiciju i običaje pokazali su Srbi poreklom iz Krajine, koji su i ove godine organizovali tradicionalni Zavičajni zbor na Bukovcu – Kosidba.

Proteklog vikenda, 25. juna, održan je 22. Zavičajni zbor – Kosidba u organizaciji Zavičajnog udruženja „Manjača“ iz Bukovca i Saveza Krajiških udruženja iz Novog Sada, sa ciljem očuvanja krajiške kulture i tradicije od zaborava.

Ova manifestacija je kao i svake godine okupila mnogobrojne goste koji su tokom celog dana mogli da uživaju uz tradicionalne krajiške pesme, dobru hranu i zabavu koja je bila deo organizovanog programa.

Ovi ljudi se okupljaju preko 20 godina, uglavnom su prognani devedesetih godina u ratu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili vode poreklo iz tih krajeva, a nastavili su da neguju ljubav prema svojim korenima i rodnom mestu, kao i kluturi i običajima.

Tokom celog dana bile su organizovane razne sportsko – viteške aktivnosti kao što su varizanje, klisanje, krmanje, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, navlačenje konopca i štapa. Program je upotpunilo i tradicionalno takmičenje u košenju trave starinskim kosama, trke konja kao i bogat kulturno umetnički program.

U umetničkom delu programa mogli smo da čujemo zvukove i frule, tambure kao i etno pojanje, a nastapio je i KUD Mladen Stojanović iz Bačkog Jarka, KUD Milica Stojadinović Srpkinja, gostujuće kulturno umetničko društvo Petar I Mrkonjić iz Mrkonjić Grada i mnogi drugi pesnici i besednici.

Nadmetalo se ukupno 16 takmičara na 16 parcela, a ocenjivala se ujednačenost košenja, brzina otkosa i narodna nošnja koju su nosili takmičari. Nakon završenog košenja, na istom tom mestu je bio upriličen ručak gde su vrsne domaćice pokazale svoje umeće spremivši tradicionalne specijalitete.

Zavičajni zbor je poseti i gradonačelnik Novog Sada, MIloš Vučević. – Ni nevreme nije omelo ljude da se tradicionalno okupe na Zavičajnom zboru, a Novi Sad još jednom pokazuje svoju raznolikost i bogatstvo. Različitost treba da negujemo, a posebno srpsku kulturu, bez obzira na to iz kojih smo krajeva. Mi smo jedna etnička grupacija i niko ne može da nas razdvoji. Imamo mnogo gostiju iz većinski srpskih mesta iz Federacije BiH i Republike Srpske. Verujem da će biti veoma dinamično u takmičarskom delu programa i da ćemo uživati u bogatom kulturno-umetničkom programu – rekao je Vučević.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.