DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

50. Infant u Novom Sadu

Ovogodišnji INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra – pedeseti, jubilarni, počeo je 1. septembra u Novom Sadu, uvodom u vidu predstave „Čovjek visine“, dok je svoj takmičarski deo imao 8, 10. i 11. septembra. 

Ove godine je po izboru selektora festivala, pozorišnog i filmskog reditelja Aleksandra Popovskog, fokus na produkciji predstava iz tri regionalne pozorišne kuće, iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Publika će imati priliku da vidi predstave: Frank V“ („Frank Peti“), koju je po Direnmatu u SNG Maribor režirao Miloš Lolić, zagrebačku Legendu“ koju je po Krleži u pozorištu „Gavela“ režirao Ivan Planinić, te „Jevanđelje po F. M. Dostojevskom“ Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Jerneja Lorencija.  

Prve večeri odigrana je predstava“Frank V“, ludi kabare, alanfordovskog humora,u izvedbi ansambla iz Maribora . Priča o veselim bankarima koji pljačkaju sami sebe i nas, izmišljajući i organizujući sopstvenu smrtUrnebesni pozorišni čin u režiji proslavljenog srpskog reditelja Miloša Lolića, koji se u evropskim okvirima etablirao nizom predstava u nemačkim i austrijskim pozorištima. 

Jevanđelje po F.M. Dostojevskom“, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, svedočanstvo je izvrsnosti glumačkog izraza, ali i ispitivanja gledaočevog strpljenja, koncentrisanosti i, nadasve – gledalačke  pažnje.

Krležina „Legenda“, Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, je zahtevni žanrovski hibrid eseja i dramske poeme, postaje novi međaš igranja Krleže na našim prostorima. Upravo time se kandiduje kao jedna od najuspelijih predstava na aktuelnim hrvatskim repertoarima.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 50. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra – INFANT.

– Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju ovogodišnjeg, jubilarnog 50. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra. INFANT je još jedan u nizu festivala po kojem je Grad Novi Sad  prepoznatljiv i koji je naš grad pozicionirao na regionalnoj i evropskoj pozorišnoj sceni. Festival je nastao davne 1974. godine kao „Malo pozorje“ s ciljem da promoviše i okuplja slobodne, neformalne i neinstitucionalne pozorišne grupe i umetnike koji su donosili nove pravce u pozorišnoj umetnosti. Nakon dvadeset godina postojanja on prerasta u INFANT i do današnjih dana nastavlja svoju davno započetu misiju koja se ogleda u traganju za novim pozorišnim jezicima i formama. Svim pozorišnim sladokuscima želim da uživaju u predstavama, a dragim gostima da iz našeg grada ponesu najlepše utiske – rekao je Dalibor Rožić.

Poslednjeg dana Festivala, izvedena je predstava „Poslednji balkanski vampir“, po tekstu Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.