DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Додела награде „Душан Радовић“, која се ове године додељује за најбоље дело из области дечије књижевности

Писац Дејан Алексић први је добитник награде „Душан Радовић“, која се од ове године додељује за најбоље дело из области дечије књижевности. Алексић је награду добио за дело „Мало, мало па слон“.

На свечаности поводом доделе награде у Старом двору, заменик градоначелника Горан Весић казао је да се Београд није довољно захвалио великом писцу и песнику за све што је урадио за наш град и изразио уверење да писци који пишу за децу и младе заслужују посебну пажњу

– Сви смо расли уз његове песме и књиге, а касније имали прилику да читамо његове књиге из серијала „Београде, добро јутро“. Многе ствари које је говорио током седамдесетих и осамдесетих година још увек су актуелне. Он није био само писац, песник, новинар и телевизијски уредник већ и хроничар Београда. Мислим да не постоји бољи начин да се одужимо Душку Радовићу од именовања награде за дечију књижевност по њему. – навео је Весић и додао да ће Душко Радовић добити и споменик.

Председник жирија био је Милош Радовић, син Душка Радовића, као и професорке Зорица Хаџић и Зорана Опачић.

Милош Радовић је захвалио Библиотеци града Београда и Граду Београду на чињеници да дело његовог оца није заборављено и подсетио да се ове године обележава 100 година од рођења Душка Радовића.

– Захвалан сам на високој и одговорној функцији која ми је додељена у жирију. Одлуку смо донели једногласно и награда припада Дејану Алексићу за дело „Мало, мало па слон“. Наградити Дејана Алексића није велика мудрост, а можемо да будемо срећни јер смо му данас доделили награду коју још нема у својој колекцији, која га је дуго чекала и највише личи на њега – поручио је Радовић.

Дејан Алексић је рекао да се културна свест једног народа може изразити његовим односом према истакнутим појединцима који су националну културу суштински и дубоко обележили, пренео је Беоинфо.

– Тај однос има бројна исходишта и много је начина да се гради и негује. Један од тих начина је успостављање угледних признања у сфери уметности и културе која носе имена великих стваралаца. Неоспорно је да наша књижевност за децу већ одавно заслужује постојање награде са именом једног од највећих стваралаца ове литерарне врсте и племенит је чин што се утемељује на стогодишњицу његовог рођења. Душко Радовић је изванредна стваралачка природа каква се ретко среће и у много већим, динамичнијим и утицајнијим културама – рекао је Алексић.

Награду је добитнику уручила директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Извор: еКапија