DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Dani Kamenjara

Stanovnici i vikendaši novosadskog naselja Kamernjar, u petak i subotu su obeležili svoju tradicionalnu manifestaciju „Dani Kamenjara“, koja se ove godine po prvi put obeležavala dva dana u slavu ribe, pecanja i Dunava.

Ova manifestacija je tradicija koja se održava čak od 1951. godine neprekidno do danas svake godine, a organizatori su pripremili bogat kulturni, sportski i gastronomski program u kom su učestvovali svi, od najmlađih pa do veterana.

Prvi dan manifestacije je protekao u znaku obeležavanja Međunarodnog dana Dunava i tom prilikom je organizovana likovna radionica za najmljađe na temu Dunav i šta za njih predstavlja ova reka, a za sve ostale posetioce je organizovan kviz o Dunavu. Takođe je upriličena i dečija ekološka radionica gde su se najmlađi upoznali sa značajom recilaže i važnosti očuvanja šuma i prirode.

Aktivnosti su bile takmičarskog karaktera i svi učesnici su dobili prigodne nagrade, dok su dečiji likovni radovi bili izloženi sledeć dana manifestacije.

Cele večeri posetioci su mogli da uživaju u muzičkom programu, a nastupali su klasični trio La Korda, kantri bluz bend The Bad Week, kao i pop rock sastav VIS Delfini. Specijalno iznenađenje večeri bila je svirka benda Kamenjar u kojoj su svoje zavidne muzičke sposobnosti pokazali žitelji mesta i svirali i pevali za svoje komšije.

Drugi dan manifestacije obeležen je takmičenjem u pecanju najmlađih, a u pomoć su im pritekli tate i mame kao i bake i deke. Centralni događaj dana je bilo takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a učešće je uzelo 15 ekipa.

A zatim je došlo vreme i za proglašenje najbolje čorbe. Treće mesto zauzeo je Slobodan Bajić, drugo Milan Bozokin, a pobedu je odnela ekipa Moleri i njihov kuvar Željko Danilović kome je ovo bilo prvo takmičenje u kuvanju, a svoj specijalni recept doneo je iz Slavonije.

Ribolovačko nasеljе Kamеnjar 1951. godinе osnovali su radnici „Foruma“ i „Pеtra Drapšina“, koji su bili vеliki ljubitеlji ribolova. Odlukom Gradskе upravе iz šеzdеsеtih godina zеmljištе jе dato na upravljanjе Udružеnju „Kamеnjar“, poslе čеga jе Udružеnjе dalo svojim članovima rеšеnja za gradnju kuća.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.