DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Будимо одговорне за наше здравље – променимо статистику

Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Октобар се, као међународни месец борбе против рака дојке, обележава како би се подигла свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.

Нажалост, број жена које се самопрегледају и иду на редовне контроле је мали. Као разлоге за небригу о здрављу наводе недостатак времена и страх од одласка код лекара.

Најчешћи знак карцинома, који жена сама примети је чворић у дојци. Исцедак из брадавице, промене у боји коже дојке и чвор у пазуху су најчешћи разлози за јављање лекару.

Циљ подизања свести о овом проблему није да дочекамо појаву било ког од ових симптома већ да се на редовним прегледима евентуално отклони сумња да постоји болест и да се она на време лечи. Ако се открије на време рак дојке је излечив.

„То „на време“ подразумева да жена нема никакве чвориће у дојци, промене у боји коже и слично али су радиолози на редовним контролама уочили неке промене које су милимитарске и такву промену лечимо.

Самопрегледе би жене требало да раде једном месечно и једном годишње да одлазе на преглед код лекара. Међутим, занемарљив је број жена које се на тај начин опходе према свом здрављу. Као разлоге најчешће наводе недостатак времена и страх од исхода.

Национални скрининг програм дојке таргетира жене од 50 до 69 године када су и повећане шансе да се добије карцином дојке.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта које је подржао Град Нови Сад.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.