DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Međunarodni dan mladih

Ujedinjene nacije su 12. avgust proglasile za Međunarodni dan mladih koji se obeležava svake godine sa ciljem fokusa na omladinu, učenike i studente kao i njihova pravna i kulturna pitanja.

Ova 2022. godina je od strane Evropske unje proglašena Evropskom godinom mladih naglašavajući njihovu ulogu u celokupnom društvu.

Povodom toga, na novosadskom Štrandu je u petak održan Novosadski omladinski festival kojim se obeležio Dan mladih u Novom Sadu. Organizator festivala je bilo omladinsko udruženje „Youth FEST“ uz podršku Gradskih uprava za privredu, sport i omladinu, Grada Novog Sada, OPENS-a i Gradskog zelenila, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnom društvom Novog Sada i Novosadskim omladinskim forumom.

Organizatori su se potrudili da okupe što više mladih kao i omladinskih organizacija i raznovrsnim sadržajima upotpune bogat program. Na festivalu se predstavilo oko 15 omladinskih organizacija, a posetioci su imali priliku i da im se upoznaju sa radom svake od nji, da im se priključe i učestvuju u njihovom radu.

Centralni događaj festivala mladih je bila debata „Međugeneracijska solidarnost – stvaranje sveta za sve uzraste“ koja je održana na centralnoj bini.

Jedan od organizatora debate, Nikola Maletić, je istakao da međugeneracijska solidarnost nije samo tema mladih, već da je to situacija sa kojima se susreću svi u društvu. Kako bi svima bilo bolje, potrebe treba sagledati iz svačijeg ulga i pronaći zajedničko kompromisno rešenje.

Kao dobar primer međugeneracijske solidarnosti naveo je mlade i penzionere u doba korone, kada penzioneri nisu smeli da izlaze iz svojih domova, pa su na scenu stupili mladi koji su im pomagali u nabavci osnovnih životnih namirnica.

Festival je bio upriličen raznim aktivnostima, kako humanitarnog karaktera, tako i zdravstvenog , kao što je bila edukacija o dijabetesu, a u okviru sportskog dela organizovan je turnir u modernom sportu pod nazivom tekbol. Umetnički deo festivala obeležila je izložba mladih umetnika.

Zabavni deo programa upriličili su bendovi “ 5 minuta slave“, „Čupavci“, nastup Jovane Filipović i DJ spektakl.

Izvor: Dunav Ns

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.