DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

„Veliko srce dece Srbije“ – svečano otvorena Dečija nedelja u Novom Sadu

U Svečanoj sali Gradske kuće juče je svečano otvorena još jedna ovogodišnja Dečija nedelja, pod sloganom „Veliko srce dece Srbije“. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

– Svi znamo koliko su deca važna i koliko je njihovo pravilno i bezbrižno odrastanje značajno za budućnost, a odgovornost za to nosimo svi. Grad Novi Sad, tokom cele godine vodi odgovornu socijalnu politiku i nastoji da kroz brojne projekte i aktivnosti brine i doprinosi boljem položaju naših najmlađih sugrađana i stvara podsticajno okruženje za njihov rast i razvoj. Obeležavanje „Dečje nedelje“ je prilika da skrenemo pažnju javnosti na položaj i prava dece u našem društvu, ali i da besplatnim i tematski različitim programima promovišemo prave vrednosti i vrline.  Samo tako, svako dete na putu sazrevanja dobija jednake šanse i priliku da bude viđeno i uvaženo, a društvo prepoznaje inkluzivnost i raznolikost kao temelj za negovanje solidarnosti među decom, kako unutar vršnjačke zajednice, tako i među generacijama, u cilju stvaranja sigurnije budućnosti – izjavio je gradonačelnik Đurić.

– Zahvaljujem se Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu koja se trudi da organizuje niz aktivnosti kako bi naša deca mogla da se razvijaju kako treba, da odrastu kako treba. Želim mališanima da ispune naš grad osmesima, grajom, da i mi stariji ovih dana budmo deca, ali i malo bolji ljudi -rekao je gadinačelnik.

Dečija nedelja posvećena je unapređenju podsticajnog, zdravog i bezbednog okruženja u kom deca mogu da neometano razvijaju svoje potencijale, a obeležava se od 2. do 8. oktobra.

Tradicija obeležavanja „Dečje nedelje“ duga je više decenija, uređena je Zakonom i organizuje se svake godine u prvoj punoj nedelji meseca oktobra, radi podsticanja i organizovanja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih deci i preduzimanja drugih mera za unapređivanje razvoja društvene brige o deci i porodici. Grad Novi Sad ovaj program sprovodi posredstvom Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, a program manifestacije realizuje Udruženje „Život kao inspiracija“.

Ove godine manifestacija obuhvata preko 60 različitih događaja koji su namenjeni deci i njihovom porodicama. Mnoštvo besplatnih sadržaja koji obuhvataju predstave, izložbe, vođenje kroz muzejske postavke, posete Prirodnjačkom muzeju, kreativne radionice za decu, projekcije filmova, likovne kolonije.

Svi sadržaji manifestacije „Dečja nedelja“ su besplatni, a program je dostupan na ovom linku:

http://www.novisad.rs/sites/default/files/program_dechija_nedelja.pdf

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.