DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Mađari proslavili Svetog Ištvana

Juče je u Novosadskom pozorištu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine Sveti Ištvan, kod nas poznat kao Sveti Stefan Ugarski. Dan Svetog Ištvana proslavljen je prigodnom predstavom, recitalima, pesmom i igrom, a ovaj praznik proglašen je i za datum od pokrajinskog značaja

Ovog sveca Mađari praznuju 20. avgusta, a praznik se obeležava i traje nekoliko dana. Manifestacija se obeležava u celom svetu gde postoji mađarsko stanovništvo.

Ovaj praznik za Mađare predstavlja sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sveti Ištvan za Mađare predstavlja prvog kralja koji je uveo hrišćanstvo i odrekao se paganskih običaja.

Svečani program Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine povodom proslave dana Kralja Svetog Ištvana, održan je u Novosadskom pozorištu. Prisutnima su se obratili predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

-Zajedništvo i ravnopravnost jedna je od najvažnijih karakteristika Vojvodine i jedna od njenih dragocenosti. Unapređenje tog zajedničkog bogatstva, bio je i ostao jedan od naših najvažnijih ciljeva, od izuzetnog značaja su izvanredni međusobni odnosi i plodotvorna saradnja Republike Srbije i Republike Mađarske. Imamo važne i velike zajedničke infrastrukturne i druge projekte koji nas još više povezuju, poput brze pruge Beograd – Budimpešta koju intenzivno gradimo i koja će nas na svaki način još više približiti- izjavio je Mirović i dodao da je Vojvodina mesto u kojem se svaki identitet čuva kao neprocenjiva zajednička vrednost i gde nacionalni i konfesionalni sklad institucije čuvaju i poštuju.

-Držeći se i dalje puta koji nam je zacrtao Sveti Ištvan, i koji nam je pre više od 1000 godina stvorio državu, istrajali smo uz našu tradiciju, sačuvavši hrišćanske vrednosti. Vera, nada i podrška su održali naš integritet. Danas možemo reći da je dobro biti Mađar u Srbiji-, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada, diplomatskog kora i drugi.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.