DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Министарство пољопривреде и НАЛЕД заједно раде на развоју електронске платформе еАграр

Усвајањем измена и допуна закона о пољопривреди и руралном развоју које је Народна скупштина усвојила, предвиђено је увођење дугоочекиване електронске платформе еАграр, саопштио је НАЛЕД. Ово иновативно софтверско решење омогућиће од 1. јула 2022. да се више од 400.000 газдинстава региструје онлајн, што ће, према истраживању НАЛЕД-а, скратити досадашњу процедуру чак четири пута, док ће трошкови пријаве бити смањени за 80 одсто.

На развоју еАграра заједно раде Министарство пољопривреде и НАЛЕД, а цела слика биће заокружена 1. јануара 2023. када ће пољопривредници моћи онлајн, у неколико кликова, да се пријаве за државне субвенције и премије. Увођење дигиталног регистра се налази на листи приоритета Управе за аграрна плаћања, као органа који води регистар.

У Независној асоцијацији пољопривредника Србије подсећају на то да су као удружење имали захтеве ка Министарству пољопривреде да се уради електронска апликација, направи идејно дигитално решење које би пољопривредницима олакшало подношење захтева и правило уштеде у времену.

„Ми смо имали сугестије и примедбе, на то зашто се дуго чека у редовима код Управа за трезор и тражили смо да се то реши на адекватан начин .То је решено и надамо се да ће то и функциносати како треба да неће бити гужви ,да ће пољопривредници ,моћи електронски да конкуришу за субвенције и остало“, рекао је Јовица Јакшић из Независне асоцијације пољопривредника Србије.

Досадашња пракса регистрације налагала је пољопривредницима да доставе више од 90 података у 10 различитих докумената, од чега је 70 одсто информација било сувишно, попут доказа о власништву земљишта или над животињама, јер већ постоје у базама различитих државних органа. Осим што је било неопходно да за овај поступак издвоје готово пет сати, пољопривредници су сваки пут морали да плате и таксе за разне изводе и потврде, што их је годишње укупно коштало око два милиона евра. Зато поздрављамо одлуку Владе да се овај поступак скрати, а подаци из преко 20 јавних регистара увежу и учине доступним и видљивим на једном месту свима, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Петар Ристић пољопривредник из Нерадина каже да још није упознат са платформом еАаграр и додаје да би пољопривредницима за почетак требало појаснити како систем функционише.

„Нисмо упућени у то. Требало би да Пољоприведне стручне службе помажу или да се отворе или неке Агенције које би то радиле. Има доста старијих пољопривредника који нису способни то радити. Очекујем уштеде у времену јер ми када почне производња, ми немамо времена да стојимо у редовима и да сакупљамо папире“, напоменуо је Ристић.

Како би обезбедили да пољопривредници буду едуковани о начину употребе нове платформе, НАЛЕД у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) спроводи пројекат путем којег ће се вршити обука корисника, директне менторинг посете, као и промотивне кампање у циљу благовременог информисања свих релевантних актера.

Пројекат ЕБРД такође подразумева стручну и техничку подршку у измени неопходног правног оквира, у развоју софтверског решења и јачању капацитета Управе за аграрна плаћања, како би се систем без проблема имплементирао у пракси.

На исплату субвенција досад се чекало и дуже од шест месеци, јер су се сва документа обрађивала и прегледала ручно, те су грешке службеника биле честе.

Захваљујући новом систему, који ће сада аутоматски повлачити информације из умрежених националних регистара, пољопривредници ће путем својих онлајн профила попуњавати само оне податке који се не налазе у другим евиденцијама и то само једном.

Ниједан доказ више неће морати да достављају на папиру, а решења о добијеним субвенцијама стизаће им путем електронске поште.

Е-Аграр ће тако постати поуздан извор података о појединачним пољопривредницима, задругама, висини субвенција, кредитној историји и осигураће већу транспарентност података, регистрованих корисника и додељених подстицаја.

Овај софтвер ће имати значај и за процес прилагођавања правилима Европске уније, јер представља први корак ка успостављању система за одобравање подстицаја из европских пољопривредних фондова.

Ресорно министарство мислило је и на оне мање веште у коришћењу нових технологија, па ће пољопривредници добити и директну подршку у попуњавању захтева у својим општинама, навео је НАЛЕД.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта који је подржао Град Нови Сад. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.