DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Multimedijalno putovanje u Neolit

U petak, 15. jula, u Muzeju Vojvodine u Novom sadu otvorena je izložba eksponata i multimedijalnog sadržaja iz doba Neolita, pod nazivom „San neolitske noći“.

Ova izložba predstavlja jedno multimedijalno putovanje u prošlost nakon skoro 54 godine od prethodne izložbe ovakvog tipa i sadržaja. Autori izložbe su mr. Lidija Balj i Andrej Starović, a zajednički je organizuju Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture.

Posetioci su mogli da vide razne eksponate na izložbi, a jedni od najzanimljivijih su skelet devojčice iz doba Neolita, boginja plodnosti, rekonstrukcija lica čoveka sa Lepenskog vira iz tog perioda kao i razne multimedijalne sadržaje kako se nekada živelo u doba Neolita.

Centralni deo izložbe i svakako najzanimljiviji je bilo polje žitarica koje predstavlja prekretnicu u doba Neolita, jer se čovek nastanio na jednom mestu i počeo da obrađuje plodnu zemlju i stvara hranu.

Oko polja žitarica nalazila su se interantra arheološka otkriža iz doba vinčanske i starčevačke kulture, kao što su poklopci u obliku mačke i sove, crvene boginje i takozvane vidovdanke, a koja posetiocu mogu da vide samo u Narodnom muzeju Srbije.

Još jedan interesantan detalj ove izložbe je taj što se priča o svakom eksponatu mogla poslušati preko slušalica skeniranjem QR koda pored svakog eksponata.

Direktorka Muzeja Vojvodine, Tijana Stanković Pešterac, rekla je da postavku čini više od 180 predmeta neprocenjive vrednosti, koji se danas čuvaju ne samo u Muzeju Vojvodine i Narodnom muzeju Srbije, već i u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Zavičajnom muzeju u Jagodini, Muzeju metalurgije i rudarstva u Boru, Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Istraživačkoj stanici „Petnica“.

Doba Neolita je jedno od najinteresantnijih praizstorijskih razdobra, akroz ovu izložbu mogli smo da vidimo i doživimo običaje i verovanja ljudi iz tog perioda, da upoznamo njihovu kulturu življenja kao i da vidimo predmete koje su koristili u svakodnevnom životu.

Izvor: Dunav NS

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.