DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Карцином дојке и даље један од водећих узрока смртности међу женама у Србији

Према подацима Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут рак дојке представља водећи малигни тумор у обољевању и умирању жена у Србији, иако се правовременом дијагностиком и адекватном терапијом може у потпуности излечити. Зато су за успех у борби против рака дојке кључни једнаки услови за превенцију, рано откривање и лечење за жене у руралним и градским срединама, наведено је у саопштењу.

Поводом обележавања 10. Националног дана борбе против рака дојке, компанија Авон је у сарадњи са Фондом Б92 и уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље организовала панел на тему „Како женама из руралних подручја омогућити доступност редовних прегледа“.

У панелу су учествовали еминентни стручњаци из области онкологије, радиологије и гинекологије који су дали своје виђење утицаја пандемије на третирање ове болести као и начине којима се може утицати на то да женама у сеоским и мањим срединама прегледи буду доступнији.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, карцином дојке и даље је један од водећих узрока смртности међу женама у Србији. У просеку сваке године у нашој земљи региструје се 4.237 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора, док преко 1.700 изгуби борбу са овом болешћу.

  • Жене у руралним срединама треба да се усмере ка изабраном лекару. Истраживање здравља становништва Србије из 2019. године показало је да је контакт са лекаром најзначајнији за упућивање жена на мамографију, али и на све остале превентивне прегледе. Највећи проценат жена одлази на мамографски преглед по савету лекара (50,3%), док самосталну иницијативу има око 35% жена – истакла је доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Бату“, шефица канцеларије за скрининг рака и координаторка за рано откривање рака дојке.

Пројекат еРадиологија се приводи крају и пружиће могућност да свака слика и сваки дијагностички поступак буде доступан на државној платформи, а лекари задужени за скрининг мамографију ће моћи из сваког места да се пријаве са својом шифром и очитају налаз.

  • Имамо одлуку Владе Републике Србије да Министарство здравља, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут, позива жене из добне групе које су предвиђене за скрининг рака дојке. Позивање ће се вршити преко Поште Србије и у сваком моменту ће моћи да се дигитално прати статус таквог позива. Циљ је да повећамо свест и обухват мамографским скринингом и на тај начин смањимо високи морталитет од ове болести у Републици Србији – истакао је проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља.

Традиционално Авон Признање за животно дело додељено је Ани Дорник, председници удружења Жена уз жену за изузетан допринос у борби против рака дојке.

Последња у низу активности у борби против рака дојке компаније Авон јесте донација из октобра 2021. у вредности од 1-400.000 динара Фонду Б92, којом је у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут омогућен скриниг мобилним мамографом. Током три недеље поставке мамографа на Калемегдану, прегледано је више од 1.000 жена старијих од 45 година.

Извор: еКапија