DUNAV INFO

Aktuelna dešavanja u Vojvodini

Јавни позив у оквиру пројекта стварања првог суперкластера у Србији

Пројекат Србија Иновира, који реализује ИЦТ Хуб уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), објавио је јавни позив заинтересованим конзорцијумима (компанијама, стартаповима и научним институцијама) у оквиру пројекта стварања првог суперкластера у Србији.

Суперкластери представљају моделе заједничког рада и развоја где различити субјекти сарађују на иновативним пројектима.

У истраживању урађеном у претходној години утврђено је десет области са потенцијалима у погледу технолошких иновација, а затим је избор сужен на четири области: висока технологија у пољопривреди и индустрији хране, гејминг окружење и виртуелна реалност, wеб3 и блокчејн технологије, као и напредна решења у медицинској технологији и биотехнологији.

Заинтересоване компаније, стартапови и научне институције имају прилику да се удруже и до краја фебруара следеће године конкуришу за први пилот Суперкластер пројекат у Србији, саопштили су данас организатори.

“Истраживање нам је дало могућност да утврдимо најперспективније домене, а искуства из света нам сугеришу да резултате треба тестирати и у пракси, односно у реалном окружењу. Наш следећи задатак је формирање пилот суперкластера за сваки домен, како би се тестирао његов прави потенцијал. Стога позивамо све заинтересоване конзорцијуме из ових области, који имају сјајне идеје и желе да раде на формирању српског иновационог суперкластера, да се пријаве и тестирају стварне потенцијале својих планова и тимова. Ми ћемо их подржати у реализацији активности, унапређењу капацитета, ангажовању експерата из различитих области, приступу различитим изворима финансирања за иновативне пројекте и у маркетингу“, рекла је Александра Поповић.

Суоснивачица и програмска директорка Центра за истраживање јавних политика Бранка Анђелковић навела је да је у оквиру пројекта спроведено деветомесечно истраживање, кроз које су идентификовани домени који у комбинацији са високим технологијама имају највећи потенцијал за раст и извор су конкурентске предности у Србији.

У избору смо се водили, казала је Анђелковић, параметрима који доказују економски, технолошки и научни потенцијал за креирање нових решења.

Такође, додала је да је с друге стране, анализиран је „ефекат преливања“ – позитивне екстерне ефекте које решења могу да имају на привреду и друштво. „Поред детаљног прегледа наших стратешких докумената, увида у глобалну перспективу технологија будућности и статистичких анализа, спровели смо и интервјуе са више од 130 кључних људи за иновације у Србији, анкетирали релевантне актере у иновационом екосистему и тестирали резултате кроз три фокус групе,“ рекла је Анђелковић.

Очекује се да четири пилот суперкластера започну са радом у пролеће 2022. године. На основу резултата, биће одабран онај са највећим појединачним потенцијалом, који ће током 2023. године постати први српски суперкластер. Победнички суперкластер ће добити значајну помоћ за што боље позиционирање на тржишту, а коначни циљ је да 2025. године постане самоодржив у целости.

Извор: Дунав НС

Овај садржај је део медијског пројекта који је подржао Град Нови Сад. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.